Ein klar urett mot ei firebarnsmor

BLIR STRAFFA: Nav vurderer no å krevje tilbake 18 år med barnetrygd og ytingar frå Yasmin og mannen. FOTO: LYNGDALS AVIS

Det «Vesten» landet vårt er ein del av, vil ikkje ta ansvar for flyktningar frå land me og våre allierte har vore med på å destabilisere og gjere ulevelege. I desse dagar går likevel ei enkeltsak også utanpå dette. Her får me demonstrert det norske rettssystemet «i all si gru». Ein tenåring frå Djibouti brukte for mange år sidan ei naudløgn for å sleppe unna eit liv i tvangsekteskap. Etter nitten år i Noreg er ho no dømt av vår høgste domstol – dømt til å forlate fire born, mann og land.

Alt i orden, ja. Hilsen Søreide

Fredag 3. januar våknet vi opp til meldingen om at Donald Trump hadde bestemt seg for å drepe den iranske generalen Qasem Soleimani, og at likvideringen allerede hadde funnet sted i Irak. «Verden er nå et tryggere sted», erklærte en fornøyd president på sitt vanlige, bombastiske vis. Fra store deler av resten av verden kom det imidlertid snart bekymringsmeldinger. Man følte seg vettaskremt, ikke trygg. Den franske menneskerettseksperten Agnès Callamard, som også er FNs spesialrapportør for utenomrettslige henrettelser, erklærte at mordet på Soleimani var et brudd på folkeretten. FNs generalsekretær anklaget Trump for å ha brutt USAs forpliktelser under FN-kontrakten. Mange pekte på at kongemord og fjerning av forhatte fiender sjelden har ført til løsning av mellommenneskelige problemer.

Gi oss lønnet etterutdanning!

Ingen skal gå ut på dato, sier statsministeren og kunnskapsministeren. Visjonen er god, og helt nødvendig for at vi i framtida skal holde flest mulig i arbeid. Spørsmålet er om regjeringen vil ta tak i den mest grunnleggende utfordringen? De fleste trenger både lønn og fritid, også om de deltar på etter- og videreutdanning. I dag kan imidlertid de færreste av oss beholde lønnen og ta etterutdanning i arbeidstiden. For en person med boliglån, forsørgeransvar eller andre vanlige forpliktelser, er det i praksis svært vanskelig å ta etter- og videreutdanning.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene