Leter du etter historiske bøker på nærbutikken, kan du ende opp med erindringene til en nazistisk offiser:

Coop selger nazi-memoarer

PÅ BILLIGSALG: I Obs-butikken på Alnabru i Oslo har de militærhistoriske forlaget Ares fått et eget bord til bøkene sine. Flere av titlene skildrer andre verdenskrig med tyske øyne.

Bladcentralen forsyner norske dagligvarebutikker med tyske soldatskildringer fra andre verdenskrig. – Ideologisk hvitvasking, mener krigshistoriker.

På kjøpesenteret Obs ved Alnabru i Oslo finnes det liten avdeling bøker mellom hyller med smågodt og tannkremtuber. Et eget bord er viet krigslitteratur utgitt av forlaget Ares, oppkalt etter krigsguden i gresk mytologi.Her ligger det bøker og hefter som forteller om kjente slag fra andre verdenskrig – slaget ved Leningrad, slaget om Oslofjorden og slaget om Finnmark. I tillegg finner vi titler som «Tyske fallskjermjegere i Norge», «Waffen-SS Wiking» og «Tiger på slagmarken».

Demokratiforkjemper Jason Y. Ng holdt foredrag på Bergen internasjonale litteraturfestival i går:

Fra operaen til frontlinja

LITTERÆR SOLDAT: Forfatter, jurist og menneskerettighetsforkjemper Jason Y. Ng fra Hongkong er på besøk i Bergen for å delta på byens litteraturfestival. Han har skrevet boka «Unfree Speech» sammen med den nobelprisnominerte aktivisten Joshua Wong.

– Litteraturen er den eneste formen der jeg fortsatt kan uttale meg fritt, sier forfatter og Hongkong-aktivist Jason Y. Ng.

– Mens jeg spiste lunsj, så jeg horder av dresskledde kvinner og menn komme ut fra kontorbygningene rundt meg og begynne å løpe opp og ned gata med paraplyer. Instinktivt stakk jeg hånda i bukselomma og fisket opp lommeboka. Jeg tok ut alle pengene jeg hadde på meg, og ba dem kjøpe alle paraplyene de kunne få tak i.

Strid om jule-åpent bibliotek

MYLDER: Rundt 1000 barn fylte nylig Deichman i Bjørvika med over 6000 bøker fra det gamle hovedbiblioteket. FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM, NTB SCANPIX

De ansatte protesterer mot utvidede åpningstider på Oslos nye hovedbibliotek. – Nok er nok, sier verneombud Jens Smith Wergeland.

Om ett år åpner Oslos nye hovedbibliotek i et nytt praktbygg i Bjørvika. På bakrommet er det stor strid om bibliotekets åpningstider, slik Klassekampen skrev før jul.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene