I flere tiår herjet Rote Armee Fraktion med vold og terror. Etter 30 år på rømmen er en liten gruppe fortsatt aktiv.

Fantomene i undergrunnen

ETTERLYST: Siden 1999 skal Burkhard Garweg, Ernst-Volker Staub og Daniela Klette ha gjennomført tolv spektakulære ransaksjoner i Tyskland. Politiet har skapt fantombilder av trioen, som viser hvordan de kan se ut i dag. ILLUSTRASJON: NTB SCANPIX / BKA, AFP

I slutten av juni 2016 blir en pansret pengetransport ranet for 600.000 euro. Overfallet skjedde under avhenting av ukeomsetningen til en madrasshandler på et ikke-sted langs en motorvei i den nordtyske delstaten Niedersachsen. Politi og påtalemyndighet slo raskt fast at ranet ble begått av tre ettersøkte medlemmer av den tidligere terrororganisasjonen Rote Armee Fraktion (RAF): Daniela Klette, Ernst-Volker Staub og Burkhard Garweg. Ranet var det foreløpig siste av i alt tolv vellykkede angrep på pengetransporter og supermarkeder som trioen skal ha gjennomført fra 1999 til 2016. Det samlede ransutbyttet anslås å ligge på rundt 2,6 millioner euro, altså cirka 26 millioner kroner. Klette, Staub og Garweg har levd et fantomaktig liv i undergrunnen i nesten 30 år, hvorav 22 år etter at RAF erklærte seg oppløst. De er i dag 61, 65 og 51 år.

Når milliarder av ørkenvandregresshopper ødelegger alt på sin vei, gjelder det å holde hodet kaldt.

Skal vi sprøyte eller ikke?

DEN ÅTTENDE LANDEPLAGE: De svermende ørkenvandregresshoppene som i dette øyeblikk farer gjennom Øst-Afrika, er en spektakulær landeplage. Det bør imidlertid ikke løsningen være. FOTO: BEN CURTIS, AP/NTB SCANPIX

FNs landbruksorganisasjon, FAO, melder at store svermer av ørkenvandregresshopper er brutt opp fra sine oppholdssteder i fjellene i Saudi-Arabia og Oman. De er drevet vestover av sterk vind og har nå kommet til Øst-Afrika. Der vil de formere seg videre og spise opp mye vegetasjon – avlinger og beiter inkludert – på sin vei. Etiopia, Eritrea, Somaliland, Somalia, Djibouti og Kenya er allerede rammet, og gresshoppene er nå på vei inn i Tanzania, Uganda og Sør-Sudan.

Venstre, da

Venstres Hallstein Bjercke og Guri Melby vil styrke skolenes arbeid mot ungdomskriminalitet med en rekke tiltak, blant annet kortere sommerferie og at lærerne tilbringer mer tid på skolen for «å prate om utfordringer», med mindre tid til hjemmeforberedelse. Som mangeårig rektor og inspektør og tidligere fraksjonsleder for Venstre i bystyrets Kultur- og utdanningskomité, blir jeg bare oppgitt over naivitet og manglende kunnskap om lærernes arbeidssituasjon og respekt for deres arbeid. Lærerne står på kontinuerlig. De er ikke kontorister. De må ha tid til forberedelser og efterarbeid, og de skal ikke være en salderingspost.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene