De glitrende skribenters gullalder

Få vestlige publikasjoner har vært like kulturelt innflytelsesrike som The New Yorker, som utkom første gang på denne dag i 1925. Grunnleggere var ekteparet Harold Ross og Jane Grant, og ifølge engelske Wikipedia var ambisjonen et tidsskrift med en kosmopolittansk, sofistikert profil, med fokus på litteratur og politikk.

Det er ingenting naturlig i tanken om den sterkestes overlevelse.

Darwin awards

MOTORSAGMASSAKRE? En brasiliansk demonstrant protesterer mot president Jair Bolsonaros miljøpolitikk og ødeleggelsen av regnskogen. FOTO: MAURO PIMENTEL, AFP/NTB SCANPIX

I løpet av ett år har Brasils president Jair Bolsonaro kommet langt i sitt løfte om å legge til rette for økt utvikling av næringsvirksomheten i regnskogen. Avskogingen har økt til 30 prosent. Samtidig reduseres urbefolkningenes og fagforeningenes rettigheter, med god hjelp fra næringsminister Paulo Guedes, en elev av Chicago-skolens Milton Friedman. Bolsonaros nyliberalistiske politikk gjør det tydelig at markedenes forrang fører til både tap av natur og tap av rettigheter for de svakeste.

Stefan Sundström, Anna Blix, Kathrine Kinn, Frans-Jan Parmentier og Anne Sverdrup-Thygeson skriver om natur, miljø og landbruk i Klassekampen hver fredag. Maia Nielsen er gjesteskribent.

Dagens sukk

Demokrati er i veien for dem som alltid har rett

HAUK
Du kan bla til neste sideBla med piltastene