Både det gamle og det nye testamentet blir betre utan religion.

Bibelsk

Det blir lite att av den vestlege kulturarven dersom me kuttar alle band til den religiøse fortida vår.

Han fikk skylden for Terra-skandalen. Nå skrives historien om.

TRAGEDIEN TERRA

FANGET I FINANSKRISA: Knut Veggeland var økonomisjef i Kvinesdal kommune da den investerte i Terras katastrofale produkter. I mer enn ti år har han bebreidet seg selv voldsomt.

JAKTEN: Hva har Erna Solberg, DNB og USAs største bank til felles? De kunne alle ha forhindret Terra-krisa, men gjorde det ikke.

Ungarns statsminister Viktor Orbán håper på to tredels flertall for tredje gang

Tjener på stengt grense

BYGGER GJERDER: Viktor Orbán var den første statslederen som beordret bygging av piggtrådgjerder for å holde ute migranter og flyktninger. Her inspiserer han et tilsvarende gjerde på grensen mellom Bulgaria og Tyrkia sammen Bulgarias statsminister i september 2016. FOTO: NIKOLAY DOYCHINOV, AFP/NTB SCANPIX

FAVORITT: Med nasjonalisme og hard retorikk mot muslimer ligger Viktor Orbán og hans høyrekoalisjon an til nok et brakvalg søndag.

Rivingen av Ungarns grensegjerde mot Østerrike var et viktig startskudd for jernteppets fall i 1989. I 2015 sto Ungarns nye sterke mann, Viktor Orbán, i spissen for byggingen av et nytt gjerde – mot grensen til Serbia. Gjerdet sto ferdig i september 2015, med piggtråd, nattkameraer og strøm. Formålet var å hindre migranter i å ta seg inn i EU.

– Det gamle jernteppet ble bygd mot oss, dette ble bygd for oss, sa Orbán ifølge BBC på en pressekonferanser.

Orbán har vært statsminister fra 1998 til 2002 og i to påfølgende perioder fra 2010.

Foran valget søndag er få i tvil om at Orbàns parti Fidesz og alliansepartneren, det kristenkonservative KDNP, også denne gangen vil bli valgvinner. På meningsmålingene leder de stort over en splittet opposisjon.

Spørsmålet er om alliansen også i år, som i 2010 og 2014, vil få to tredels flertall, og dermed makt til ytterligere grunnlovsendringer.

HOVEDSLAGORD: Plakat fra regjeringen i Budapest 4. april. FOTO: PABLO GORONDI, AP/NTB SCANPIX

Tjener på fremmedfrykt

Orbán har markert seg som en sentral fanebærer for høyrenasjonalisme og muslimfiendtlighet, ikke minst i Sentral- og Øst-Europa.

– Migrasjon truer vår sikkerhet, vår livsstil og vår kristne kultur, sa han i februar i år, og manet EU til å «slutte å rette sin oppmerksomhet på omplassering av flyktninger og i stedet beskytte sine grenser».

– Mørke innvandringsskyer samler seg over Europa, sa han videre, ifølge NTB, og la til at muslimer kommer til å utgjøre flertall i EU-land dersom man ikke handler nå.

Vik­tor Or­bán (54):

  • Statsminister i Ungarn fra 1998 til 2002 og siden 2010.
  • Jurist. Gift, fem barn.
  • Startet sin politiske karriere som studentleder i demonstrasjonene i 1989.
  • Leder for det konservative partiet Fidesz siden 1992.
  • Ved valget i 2010 fikk Fidesz to tredels flertall i nasjonalforsamlingen, noe de hadde fram til 2015. Dette ga partiet makt til å få gjennom en ny, omstridt grunnlov i 2012, som motstanderne mener undergraver demokratiet og favoriserer Fidesz i valg.
  • Orbans regjering har ofte vært i konflikt med EU, som Ungarn har vært del av siden 2004. Ungarn nekter blant annet å ta imot kvoten med flyktninger EU har tildelt dem.
  • Kilde: NTB

– Nasjoner vil forsvinne, Vesten vil falle, og Europa vil ikke engang innse at det er blitt okkupert, sa han.

Den sterke motstanden mot at Ungarn skal ta sin del av ansvaret for flyktningstrømmen har brakt ham på kollisjonskurs med EU, men derimot gitt allianse med land som Serbia og Makedonia.

Han har trosset trusler om at EU vil bruke rettsapparatet for å få Ungarn til å føye seg etter deres asylpolitikk. Og trass i at antall migranter og flyktninger falt kraftig etter EUs avtale med Tyrkia i 2016, har Orbán holdt fast på sin kraftige anti-migrantretorikk.

Det siste året har Orbán-regjeringen også kjørt på med kraftig propaganda mot den ungarskfødte milliardæren George Soros. De beskylder ham for å ha en masterplan for å oversvømme landet med migranter.

Vinneroppskrift i valg

Retorikken har skaffet Orbán tre valgseire, med et opphold mellom 2002 og 2010, da sosialdemokratiske MSZP satt med regjeringsmakta.

«Migrasjon truer vår sikkerhet, vår livsstil og vår kristne kultur»

— VIKTOR ORBÁN, UNGARNS STATSMINISTER

Blant grunnlovsendringene som Fidesz/KDNP har banket gjennom, er endring av valgloven. Foran valget i 2014 reduserte de antallet parlamentsmedlemmer fra 386 til 199, økte andelen enkeltmannskretser og fjernet systemet med to valgomganger.

Kritikerne mener de har skreddersydd et valgsystem som favoriserer Fidesz.

Opposisjonen er svak og splittet. I forrige valg stilte fire venstreorienterte partier sammen i Enhetsalliansen, som fikk totalt 38 seter, 25,7 prosent. Samarbeidet falt imidlertid sammen rett etter valget, og i år stiller partiene hver for seg.

Et ordførervalg i byen Hódmezóvásárhely, sør i Ungarn, for en måned siden har ifølge Aftenposten gitt opposisjonen et ørlite håp. Her klarte opposisjonen å samle seg om en kandidat. Han gjorde et brakvalg, og vant over Fidesz’ kandidat. Nå lager aktivister nettsteder for å hjelpe velgerne å finne ut hvilken opposisjonskandidat som har størst sjanse til å slå Fidesz’ folk. Håpet er høy valgoppslutning og å hindre at Fidesz/KDNP igjen får to tredels flertall.

  • Ungarn har parlamentsvalg 8. april.Det skal velges 199 parlamentsmedlemmer. Grafen viser resultatet ved forrige valg, i 2014. På meningsmålingene foran årets valg ligger regjeringskoalisjonen Fidesz-KNDP på knapt 50 prosent i gjennomsnitt, MSZP ligger på 12,4 prosent, Jobbik på 17,6, LMP på 7,4 prosent, DK på 7 prosent.
  • Alle andre partier ligger under sperregrensen, som er 5 prosent for enkeltpartier, høyere for koalisjoner.
  • 106 av parlamentsmedlemmene velges i enkeltmannskretser, 93 velges på landsbasis.

Kilder: Reuters, Wikipedia

Du kan bla til neste sideBla med piltastene