Verdens CO2-utslipp øker kraftig i 2018Utslippene øker mest i Kina og India

Klima 2018: Svarte tall

SORT NYTT: En indisk kullarbeider i delstaten Jharkhand. Indisk kullkraft vokser kraftig, og er en stor del av veksten i globale CO2-utslipp. FOTO: SANJIB DUTTA, AFP/NTB SCANPIX

FORURENSING: Verdens samlede CO2-utslipp har vokst svært mye i år. Hovedårsaken er mer kullkraft i Asia.

Verdens samlede CO2-utslipp fra fossile brennstoffer har økt kraftig i 2018.

Organisasjonen Global Carbon Project (GCP) la i går fram nye tall for de samlede CO2-utslippene i verden i år. Og tallenes tale er tydelig: Verdensøkonomien er på vei i feil retning.

CO2-utslippene økte med 2,7 prosent i løpet av året, anslår GCP.

Nyheten om den dramatiske veksten i utslipp kommer samme uke som klimaforhandlingene i Polen startet. Der er medlemslandene i FN samlet til det som tegner til å bli svært vanskelige dragkamper.

Kullkraft i Kina og India

Veksten i CO2-utklipp er spesielt stor i Kina og India. Kinesiske utslipp øker med 4,7 prosent i år, mens Indias vokser med hele 6,7 prosent.

Kina og India står nå til sammen for en tredel av verdens samlede CO2-utslipp, men krever unntak fra de internasjonale klimaavtalene. Landene argumenterer med at de er utviklingsland, og bør får unntak for regelverket som skal gjelde industrialiserte land.

Norge er blant landene som protesterer på dette kravet.

Den viktigste årsaken til utslippsveksten i India og Kina er kull. Global Carbon Project skriver i en pressemelding at hovedårsaken til den kraftige veksten i klimagassutslipp er kullkraft i disse to landene. I både Kina og Inda kommer en stor andel av elektrisiteten fra kull, og produksjonen vokser.

På tross av at begge landene satser på fornybare energikilder, planlegger de samtidig utbygging av stadig flere kullkraftverk.

Bruken av kull i elektrisitetsproduksjonen har falt de siste fem årene, men vokste igjen i år. Dersom veksten fortsetter, er kullkraften snart tilbake igjen til toppnivået i 2013.

Det er svært dårlig nytt for klimapolitikken. Kull er den suverent mest forurensende av alle de fossile brennstoffene.

Vekst også i USA

Utviklingen er aller verst i Asia, men årets CO2-regnskap går i svart også for den vestlige delen av verden.

Etter mange år med kutt vokser utslippene i USA med 2,5 prosent. Amerikanske utslipp vokser på grunn av mer olje og gass.

Samtidig har utslippene i EU gått ned, men bare med 0,7 prosent. Reduksjonen er mindre enn i tidligere år.

Årsaken er at europeerne bruker mer fossile drivstoffer til transport, en økning som nesten nuller ut klimapolitikken på andre felter, skriver GCP.

Vokser fra klimamålene

Tallene fra Global Carbon Project er prognoser og kommer med store feilmarginer. Det er likevel klart at de samlede CO2-utslippene i verden har vokst raskere i år enn i fjor, da verdens samlede CO2-utslipp økte med 1,6 prosent.

Tallene for 2018 ligger også langt over den gjennomsnittlige veksten de siste ti årene.

Målet om å begrense global oppvarming som følge av klimagassutslipp er derfor enda lenger unna nå enn det var i fjor.

Håp i fornybar energi

I pressemeldingen fra Global Carbon Project skriver organisasjonen at veksten i globale utslipp setter Parisavtalen i fare, men at det fremdeles er mulig å nå målet om bare 1,5 grader global oppvarming.

Håpet ligger i fornybare energikilder. På tross av at fornybar energi foreløpig står for en liten del av verdens energiproduksjon, vokser fornybar energi eksponentielt.

Veksten i fornybare energikilder som sol og vind viser at det er mulig å nå målet om store reduksjoner i klimagassutslipp innen 2030, skriver GCP. Hvis trenden fortsetter, vil halvparten av all elektrisitet i verden komme fra fornybare energikilder i 2030, men det krever langt større investeringer enn det som skjer i dag.

Global Carbon Project skriver også at organisasjonen forventer en lavere vekst i utslipp de neste årene, og at årets tall er et unntak fra trenden.

NHO og opposisjonen kraftig ut mot Ola Elvestuen:

Får klimastryk

BOM: Vi ønsker ikke industridød, sa Ola Elvestuen i går, for å forklare hvorfor klimagassutslippene ikke går raskt nok ned. MDG og SV mener regjeringen har somlet, for eksempel på å elektrifisere gasskraftverket på Melkøya. FOTO: JAN-MORTEN BJØRNBAKK, NTB SCANPIX

TREGT: Regjeringen møter kraftig motbør fra opposisjonen for at de ligger an til å bomme på klimamålene for 2020. Næringslivet er utålmodig, sier NHO.

– Denne regjeringen har sittet med støtte fra KrF og Venstre i fem år. Fem år de har kasta bort på å forsvare en elendig klimapolitikk, framfor å være med på å gi flertall til flere forslag som ville ha kuttet utslippene kraftig fram mot 2020, sier Lars Haltbrekken i SV.

Houthi-ledere og den jemenittiske regjeringen klare for samtaler i Stockholm:

Svensk håp for Jemen

FRED I SIKTE? Dersom samtalene i Sverige mellom den jemenittiske regjeringen og Houthi-militsen lykkes, kan det bety starten på slutten på den blodige krigen i Jemen. Bildet er fra en kunstutstilling i Jemens hovedstad Sana i oktober. FOTO: MOHAMED HUWAIS, AFP/NTB SCANPIX

MØTES: I går var delegasjoner fra både den jemenittiske regjeringen og Houthi-militsen på plass i Stockholm. Det gir et glimt av håp for fred i Jemen.

Etter flere mislykkede forsøk på å føre de stridende partene i den snart fire år lange krigen i Jemen sammen, har FNs spesialutsending Martin Griffiths lykkes i å bringe dem til forhandlingsbordet. Sist de forhandlet var i 2016, uten resultater.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene