EØS-kritikere i Norge må erkjenne at det ikke er mulig å reforhandle avtalen.

Hva kan vi lære av brexit?

NEDERLAGET: Statsminister Theresa May taler i Underhuset etter at hun tapte avstemningen om brexit-avtalen med 432 mot 202 stemmer tirsdag kveld.FOTO: HOUSE OF COMMONS/AP/NTB SCANPIX

Storbritannia opplever en av sine verste politiske kriser på flere tiår. Alt i alt stemte 432 parlamentarikere mot Theresa Mays brexitavtale, mens bare 202 stemte for. Det er det største nederlaget for en statsminister i britisk historie siden 1924. Ingen vet hva som kommer til å skje. Vil Storbritannia utsette utmeldingen? Vil det til slutt ende med at landet forblir i EU, eller kan Parlamentet likevel finne et kompromiss som kan stake ut en vei framover? I denne prosessen er det tvilsomt om May får noen hjelp fra Brussel, for eksempel ved at det blir gjort noe med det største ankepunktet mot avtalen: klausulen om at Nord-Irland forblir i EUs indre marked hvis det ikke blir noen løsning på grensespørsmålet.

Artikkelen er oppdatert 17. januar kl. 8.00.

Norsk olje blant de reneste i verden, ifølge Karl Eirik Schjøtt-Pedersen:

Heier på norsk olje

KLIMA: Råvaren som pumpes opp fra norsk sokkel, er renere enn mange andre lands olje, mener Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass. Her på en boreplattform i Barentshavet i 2017. FOTO: OLE MAGNUS RAPP

LETT: – Fra naturens side er Norge utstyrt med olje som er lettere og reinere enn andre steder, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, direktør for Norsk olje og gass, bevæpnet med rapport.

Direktør for interesseorganisasjonen Norsk olje og gass Karl Eirik Schjøtt-Pedersen lener seg på en sammenligning av de 20 største oljeproduserende landene hvor Norge kommer best ut, om man ser på klimagassutslippene fra hele produksjonskjeden av olje og gass. Høsten 2016 kartla Rystad Energy utslippene fra oljeindustrien, både fra utvinning, raffineringen og fra selve forbrenningen, og rangerte Norge på topp.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene