De gule vestene går i ulike retninger. Det kan være godt nytt for Macron.

Femti nyanser av gult

SPLITTET: Protestbevegelsen De gule vestene er splittet mellom dem som vil ta til gata, og dem som vil inn i varmen i politikken. Bildet er fra en okkupert rundkjøring i tettstedet Colombelles i Normandie. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN

«Å stemme på De gule vestene er som å stemme på Macron.» Påstanden stammer, forvirrende nok, fra en pressemelding ført i pennen av en av de tydeligste stemme i protestbevegelsen som har rystet president Emmanuel Macrons Frankrike siden november i fjor, nemlig Éric Drouet.

Forstår EU og Norge egentlig hva som står på spill når USA jobber for en regimeendring i Venezuela?

Den regionale strategien

DEN STORE GUTTEDRØMEN: EU og Norge må innse at Venezuela-planen til folk som John Bolton, innebærer å endelig få fjernet venstrekreftene i Latin-Amerika – og på Cuba, skriver Vegard Bye. FOTO: EVAN VUCCI/AFP, NTB scanpix

Kampen som pågår om Venezuelas framtid er dramatisk nok, men egentlig bare en del av noe langt større: Det dreier seg om Trump-administrasjonens «grand design» for en ny Pax Americana, et Latin-Amerika som vender tilbake under USAs fulle hegemoniske kontroll, med regimeskifte på Cuba som det endelige mål. At USA ser ut til å ha fått de fleste latinamerikanske regjeringer – samt langt på vei EU og Norge – med på denne reisen, er både oppsiktsvekkende og skremmende.

Smakløst roseslott?

Jeg vet ikke hvordan kunstverket til Vebjørn Sand, «Roseslottet», blir, men jeg skal opp og se på det, og jeg blir nok ikke alene. Kanskje blir jeg ikke begeistret, kanskje er det smakløst? Den rekorden er uansett så grundig slått at Sand ikke har sjanse.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene