I snølinjen

SE OPP: Snølinjen er viktigere for klimaet enn tidligere antatt. Her fra den årlige is- og snøskulpturfestivalen i Harbin i Kina. FOTO: GREG BAKER, AFP/NTB SCANPIX

Varsko: Se opp for albedoeffekten.

Snø er et stoff med flere unike egenskaper. Blant annet er det en av de beste varmeisolatorene som finnes, noe du kan oppleve ved å sove lunt og godt i en snøhule selv om det er mange kuldegrader utenfor. Men den egenskapen som er viktigst for oss, er dens høye albedoeffekt, dens evne til å reflektere solstråling. Nysnø kan reflektere opp mot 90 prosent når solen står i riktig vinkel.

En ny massakre viser at konflikten i Mali blir hardere og antar en stadig sterkere etnisk dynamikk.

Mørke skyer over Mali

HAR IKKE KONTROLL: I store deler av Mali utnytter jihadister et svakt og dysfunksjonelt statsapparat. Her patruljerer maliske styrker i Gao, etter at en jihadistisk gruppe utførte et selvmordsangrep i november 2018. FOTO: UKJENT FOTOGRAF, AFP/NTB SCANPIX

Lørdag 23. mars ble minst 134 personer av Fulani-folket, inkludert kvinner og barn drept i Ogossaou, en landsby midt i Mali nær grensen til Burkina Faso. Omfanget og brutaliteten var så høyt at hendelsen også ble rapportert i norske medier, men den representerer bare det foreløpige bunnpunktet i en pågående voldsspiral mellom ulike etniske grupper. Spørsmålet som reiser seg er hvordan Norge og det internasjonale samfunn, som er tungt engasjert i Mali, kan bidra til å demme opp for denne utviklingen?

Tallmagi

Tariffoppgjøret blir framstilt i media (inkludert herværende avis) som om det er et faktum at alle får økt kjøpekraft. Alle skal visst nok få 3,2 prosent i tillegg. LO sier dette er tidenes oppgjør. Det er demagogi og tallmagi.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene