Var ho ei sterk kvinne, eller bar ni mann henne på strak arm?

Nedarva verdiar

Sofia Svensdotter var fødd i 1809 som yngste barn i ein husmannsfamilie i Time på Jæren. Tjueto år gamal tok ho eit steg oppover samfunnsstigen og gifte seg med den sjølveigande bonden Peder Torgerssen i nabokommunen Gjesdal, der dei to eldre søstrene hennar like eins hadde gift seg til gard. Men samlivet gjekk ikkje så bra, og då Sofia i 1838 tok ut separasjon, var det fleire år sidan ho budde saman med Peder.

Ikkje søtt, ikkje surt, ikkje bittert – men salt. Solveig Aareskjold skriv om det ho sjølv vil i Klassekampen kvar laurdag.

Hele døgnet er folk i arbeid. Likevel er norske barnehager bare åpne på dagtid:

PUSLESPILLET OM NATTA

NATTSKIFTET: Thale Aurora (8) har lagt seg sammen med kosedyret Rampi på Rødhettesenteret i Oslo. Det er Norges eneste nattåpne barnehage.

Nattåpent: Hva gjør du når du er alene med barn og må jobbe på natta? I en leilighet på Tøyen i Oslo har aleneforeldre gått sammen om å få natta til å gå opp.

Klokka nærmer seg halv ni på kvelden, byen er mørk utenfor vinduene, og i en leilighet på Tøyen i Oslo har det akkurat blitt stille. Fem barn har kravlet inn i pysjamasene sine og opp i hver sin køyeseng. Tenner er pusset, Ipadene slått av og byttet ut med kosebamser. For bare en halv time siden jaget de hverandre rundt i gangene, bygget duplo-klosser og tegnet.

Julian Assange må kjempe i retten i flere måneder:

I dommernes vold

I FENGSEL: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange blir fraktet ut av retten i London 1. mai, etter en dom på 50 uker for å ha brutt kausjonsbetingelsene. FOTO: MATT DUNHAM, AP/NTB SCANPIX

RETTSDRAMA: Det er opp til dommerne å avgjøre om Wikileaks’ Julian Assange skal sendes til USA. Den britiske regjeringen har ikke så mye den skulle ha sagt, sier advokat.

Etter nesten sju år på rømmen må Julian Assange til slutt møte den dommen han er mest redd for. De neste månedene skal Assanges skjebne avgjøres i domstolen i Westminster i London, der han må kjempe mot USAs krav om å få ham utlevert.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene