Er det ok å fly 160 mil for å gå på kino?

Film og flyskam

PÅ TUR: De neste ukene vil tusenvis av mennesker fly til Venezia for å boltre seg i luksus og kunstfilm. FOTO: MIGUEL MEDINA, NTB SCANPIX

Filmbiennalen i Venezia – som åpner i dag – byr på en hel del uhyggelig aktualisering. Nå i helga ble to norske kvinner fra Bergen ilagt bøter på 450 euro – og utvist fra byen i to dager – etter å ha badet i Cannaregio-kanalen. Badeforbudet er et av flere tiltak for å bremse turistifiseringen av byen, men de to bergensernes clickbait-aktige uvitenhet blekner i sammenlikning med boten på 78.000 euro som arkitekten Santiago Calatrava ble ilagt i retten 6. august. Calatravas elleve år gamle bru i glass og stål har vist seg helt uegnet for en så trafikkert by, og kostnadene for vedlikehold er blitt uproporsjonalt høye.

Internasjonale gjestespel, ny norsk dramatikk, dans og barneframsyningar:

Særs lovande åpning

NYTT OG GAMALT: Rosendal Teater er blitt eit imponerande teaterhus, og opninga var særs lovande. FOTO: AMUND GRIMSTAD

Opninga av det nye Rosendal Teater i Trondheim var eit imponerande frampeik om kva dette teaterhuset kan bli i tida som kjem.

Etter 35 år i ganske kummerlege lokale har Teaterhuset Avant Garden blitt historie og stått opp att som Rosendal Teater i eit imponerande teaterbygg på Lademoen i Trondheim.

På hver sin måte tydeliggjør Henie Onstad Kunstsenter og Akershus kunstsenter fotografiets funksjon i samtiden.

Fotografi med en agenda

FANTASTISK GRENSELAND: En særlig oppmerksomhet rundt sammenvevd fortid og nåtid finner man i Linda Bournane Engelberths skildringer av romfolk, både fotografert i Norge og deres hjemland Romania. FOTO: LINDA BOURNANE ENGELBERTH

Fotografiet skaper ofte et inntrykk av noe umiddelbart – sporenstreks gjenkjennelig som noe virkelig. Store og små knipser uavlatelig. Fotografiets dokumenterende egenskaper står tradisjonelt i et spenningsforhold til eksperimentell frihet: Strikt reportasje kniver mot autonom fortolkning. I praksis kan posisjonene være høyst overlappende.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene