Eg heldt meg unna kjøpesenteret heilt til stovevarmen knekte meg.

Marknaden er bra

FÅ VINDAUGE: Men godt og varmt.

Regnar det ute no? spurde den unge mannen bak disken.

Ikkje søtt, ikkje surt, ikkje bittert – men salt. Solveig Aareskjold skriv om det ho sjølv vil i Klassekampen kvar laurdag.

I denne bygda i «Polen B» stemmer ni av ti på de nasjonalkonservative populistene i PiS:

EUROPEERNE VI GLEMTE

«POLEN B»: I bygda Kobylin-Borzymy, nær grensa til Hviterussland, stemmer ni av ti på det høyrepopulistiske regjeringspartiet PiS. Her danser skoleelever under en familiefest. Øst-Polen kalles «Polen B» og skiller seg ut fra de mer liberale vestlige delene av landet.

POLEN: De frykter den liberale vinden fra vest og stoler på populister i møte med framtida. Dette er bygda der ni av ti stemmer ytre høyre.

Selv den lengste omvei ville aldri ført oss til disse jordene. Vi sto litt for oss selv i den brennende formiddagssola, småsvette, grublende på hva vi skulle finne på nå. Det hadde ikke manglet på advarsler: Den eneste engelsktalende i kommunen hadde sagt at vi selvsagt gjerne måtte komme, men at tematikken var følsom, at ingen kom til å ville si noe til oss, at de aldri snakket med pressen om sånne ting. Tolken hadde også advart: Hun kunne godt bli med oss til denne bygda, og hun kunne godt spørre folk om alle disse tingene, selvfølgelig kunne hun det. Men ingen kom til å svare, hadde hun sagt. Det kunne lett bli en bomtur, det måtte vi vite.

Muligheten av en øy

OVERLEVELSE: «Muligheten av en øy», er tittelen på en roman av Michel Houellebecq. For befolkningen på Samoa er ikke spørsmålet litterært, men høyst virkelig. Her fisker noen av dem etter en type leddorm. Bildet er fra 2000. © FOTO: ALEX WEBB, MAGNUM/NTB SCANPIX

KLAUSTROFOBISK: Øyboer Fiu Elisara har fulgt internasjonal klimapolitikk fra stillehavsstaten Samoa i nesten 30 år. – Vi har fått mange løfter, men nesten alle blir brutt, sier han.

Han har fulgt med på den internasjonale klimapolitikken i et helt liv, og synes utviklingen er deprimerende. Fiu Elisara bor på Samoa, en liten øystat i Stillehavet, der klimaendringene kommer til å gjøre stor skade både på menneskene og naturen.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene