At me berre er usselt småkryp, er eit påskot for å sovna på vakt.

Måneterapi

Kanskje dei verkeleg meiner det, eller kanskje det berre er fordi dei synest det høyrest kledeleg beskjedent ut, desse mennene som klagar over at dei kjenner seg så små i det uendelege verdsromet. For meg kjennest det heilt naturleg. Til liks med mauren til Inger Hagerup er eg akkurat passe stor, fyller meg sjølv på langs og på tvers. Kva skal eg med hovudet opp i stratosfæren?

Ikkje søtt, ikkje surt, ikkje bittert – men salt. Solveig Aareskjold skriv om det ho sjølv vil i Klassekampen kvar laurdag.

Det pågår et kappløp om framtidas energikilder. Hva skal vi satse på etter 50 år med olje?

DET GRØNNE I DET BLÅ

STORE UTSLIPP: Tizir i Tyssedal er et titandioksidsmelteverk som produserer titanslagg til pigmentindustrien og spesialkvaliteter av råjern. En overgang fra kull til hydrogen her vil være banebrytende.

NY OLJE: Vi dro ut for å finne det grønne skiftet, og kom tilbake med tro, håp og Tesla-lærdom.

Vi skal skue ut mot Zefyros. Langt der ute, i det forblåste havet utenfor Karmøy, skal vi skimte et langstrakt tårn, navet på toppen og de hvite vingene som tråkler stødig rundt og rundt. Den ensomme havvindmølla med det greske vindgudenavnet skal bære bud om en ny, lysegrønn vår.

Netanyahu fortsetter som Likud-leder etter brakseier:

Klar for ny runde

BLIR SITTENDE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu fortsetter som partileder tross korrupsjonssiktelse. FOTO: ARIEL SCHALIT, AP/NTB SCANPIX

VANT: Benjamin Netanyahu er Israels første sittende statsminister som er siktet for korrupsjon. Torsdag vant han likevel ledervalget i Likud-partiet.

Benjamin Netanyahu er ikke bare Israels lengstsittende statsminister. Han er også den eneste sittende statsminister i Israels historie som er siktet for korrupsjon og maktmisbruk.

Torsdag vant Netanyahu primærvalget i sitt parti Likud og ble dermed gjenvalgt som partileder. For første gang på de ti årene han har vært partileder, var han utfordret av en motkandidat.

72,5 prosent av stemmene gikk til Netanyahu, mens de resterende 27,5 prosent gikk til utfordreren Gideon Saar.

Av partiets 116.000 medlemmer, brukte 49 prosent stemmeretten sin.

Saar hadde i forkant av valget advart mot at Likud ikke ville klare å vinne parlamentsvalget i mars, med Netanyahu ved roret.

Feirer «enorm seier»

«En enorm seier. Tusen takk Likud-medlemmer, for tilliten, støtta og kjærligheten. Med Guds vilje og med deres hjelp skal jeg lede Likud mot en stor seier i valget og fortsette å lede staten Israel mot enestående prestasjoner», skrev Netanyahu på Twitter torsdag kveld.

«Med Guds vilje og med deres hjelp skal jeg lede Likud mot en stor seier»

BENJAMIN NETANYAHU, ISRAELS STATSMINISTER

Saar skrev på Twitter at han «var glad han hadde stilt til valg», og at de «som ikke turte ta sjansen for det de trodde på» aldri ville lykkes. «Mine kollegaer og jeg vil nå stå bak Netanyahu for å sikre en Likud-seier under valget», skrev han videre.

Det var parlamentsvalg i Israel i april i år. Verken Netanyahus Likud-parti eller utfordreren Benny Gantz sin allianse, Blått og hvitt, klarte å sikre seg flertallet.

De mislykkes også etter enda et valg i september. Da fikk Likud-partiet 32 seter, og Blått og hvitt-alliansen 33 seter. Både Gantz og Netanyahu insisterte på statsministerposten. Gantz sa da at det var uaktuelt å jobbe under en statsminister som var tiltalt for korrupsjon.

2. mars neste år skal derfor israelerne til valgurnene for tredje gang.

Flere analytikere tror Netanyahu jobber hardt å øke sin oppslutning i parlamentet og dermed øke sine sjanser for å be parlamentet gi ham immunitet mot rettsforfølgelsen.

Onsdag, dagen før primærvalget, gikk Netanyahu i strupen på Benny Gantz og hans allianse:

– Det var unødvendig med et tredje valg, men de gjør alt for å forhindre opprettelsen av en samlingsregjering som vil annektere Vestbredden. Men vi skal vinne valget stort, sa han, ifølge BBC.

Gantz svarte at valget skyldes «korrupsjon, forfalskning og maktmisbruk». Gantz støtter også annekteringen av Vestbredden.

Nyere meningsmålinger viser at valget neste år fortsatt ikke vil gi flertall til noen av partiene, og at det politiske kaoset vil fortsette.

Lover annektering

Netanyahu annekterte i april i år, med støtte fra USA, de syriske Golanhøydene som Israel okkuperte i 1967-krigen. Fredag kunngjorde han at han nå vil jobbe for at USA skal anerkjenne Israels «suverenitet i Jordan-dalen og alle bosettingene i Judea og Samaria», altså hele Vestbredden.

Forrige måned gikk Netanyahu i gang med å fremme et lovforslag om annektering av Jordan-dalen og bosettingene på Vestbredden. Utspillet kom etter at USAs utenriksminister Mike Pompeo hadde uttalt at USA anser de jødiske bosettingene som legitime.

FN, EU og Den arabiske Ligaen holder alle fast på at bosettingene er brudd på folkeretten og Genèvekonvensjonen, som forbyr endringer av demografien i okkuperte områder.

Den korrupsjonstiltalte statsministeren lovet videre at om han vinner valget i mars, vil han inngå en «historisk forsvarspakt» med USA. Han lovet dessuten at de «endelig» vil stanse Iran og jobbe for fredsavtaler med andre arabiske land.

I 2017 anerkjente Trump Jerusalem som Israels hovedstad. Arabiske land, EU og FN anerkjenner ikke annekteringen av byen og sier den bryter mot folkeretten. Israel okkuperte Jerusalem i 1967. Mange hevder at et Palestina aldri vil gjenopprettes.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene