Bystatus

  • Eg veit ikkje heilt kor mange byar det er i Noreg, men det er for mange. Det er i alle fall hundre. Moelv, Brumunddal eller noko slikt vart nummer hundre for ein fem-ti år sidan. Dette er ei totalt ukontroversiell meining, og det er nesten ein folkesport å harselere med alle dei folkefattige stadane som jaktar bystatus etter at det i 1996 vart opp til kommunane å gje bystatus til seg sjølve. Det har dei gjort i stort monn. Det bør så klart vere knallharde krav for å kalle seg ein by. Men noko som ikkje bør spele inn, er folketalet. Det er totalt uvesentleg kor mange som bur i ein by.

Danske leder evaluering etter moskéterror:

Søker hjelp fra publikum

LEDER AN: Danske Anja Dalgaard-Nielsen leder utvalget som evaluerer terrorhendelsen 10. august i fjor i Al Noor-moskeen i Bærum. Her er hun i Nydalen i Oslo. Til daglig arbeider hun ved Forsvarsakademiet i København.

KONTAKT: Anja Dalgaard-Nielsen vil gjerne ha kontakt med folk som ble berørt av terroren i Bærum, og personer som kan bli berørt av høyreekstrem terror.

– Hvordan svarer et demokrati på utfordringen med terror?

Russland murrer og vil ha mer innflytelse på Svalbard:

Protest fra øst

ØSTLIG: Barentsburg er et stykke Russland på norsk jord, men arkitekturen bærer tydelig preg av russisk innflytelse. FOTO: OLE MAGNUS RAPP

DISPUTT: Russland mener Norge styrer for mye på Svalbard, og har sendt nok et skarpt brev til Utenriksdepartementet.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov benytter markeringen av 100-årsjubileet for Svalbardtraktaten til å protestere.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene